Het stookseizoen voor de komende winterperiode ging afgelopen weekend stormachtig en onbehaaglijk van start, ook in de kerk. De voorzetramen waren gedemonteerd en het stookconcept te licht ingeschat door de kerkrentmeester (de kachel werd om 10 uur afgeschakeld). Dat zal de aankomende zondag weer 11 uur zijn. De 10 voorzetramen en de nieuwe gebogen bovendelen worden in de week van 13 november opgebouwd. Tot die tijd moeten we de gegeven omstandigheden voor lief nemen.
Wat ging er vooraf
Het hoge verbruik van de afgelopen jaren (verbruik 2021/22 van 7051 m3 gas en 3908 kWh) en de prognose voor 2023 was aanleiding voor de kerkrentmeesters om besparingen door te voeren. Onze leverancier zou per januari 2023 een verhoging naar €3/m3 gas berekenen. Het overstappen naar een andere leverancier betekende per 1 januari 2023 direct een besparing van 33 % op de kosten. Onder dat kostenregiem staat ook het hoge verbruik onder druk en werden besparingen doorgevoerd. De bovengrens van de verwarming werd verlaagd van 19 naar 17°C en de ondergrens stapsgewijs van 12 naar 6°C verlaagd. Daarmee werd het “sluipgebruik” voor dit aandeel (85-95% van de tijd) teruggebracht naar een acceptabel niveau. Het opwarmen van de kerk voor een zondagdienst varieert bij de huidige instelling van 9 uur (winter) tot 1 uur (mei).
Vanaf februari 2023 zijn alle halogeenlampen in de kerk en bijzalen vervangen door LED-lampen, waardoor we ook met het stroomverbruik op de goede weg zijn. We verwachten dit aandeel in de toekomst nog verder te optimaliseren.
Op dit moment zijn de eerste pijlen gericht op het voorkomen van warmteverlies en wordt de afdichting van deuren, ramen en zoldergewelf geoptimaliseerd. Het recirculeren van duurbetaalde opgestegen warme lucht, die cumuleert onder het tonvormige plafond, het verbeteren van de opbrengst van radiatoren zijn de uitdagingen voor een volgende stap.
De toekomst van een gasgestookte verwarming in kerken is uiterst onzeker. Kerken zijn daar meestal nog volledig van afhankelijk en hebben soms uit noodzaak de gaskraan dichtgedraaid. Wij hebben een andere uitweg gekozen, maar er is wel een noodzaak om dit aandeel in het kostenplaatje van de kerk zo laag mogelijk te laten zijn.
Daarnaast is het raadzaam te streven naar een lagere afhankelijkheid van gas en te zoeken naar andere vormen, zoals elektrische infrarood stralers, waarbij de mens subtieler wordt verwarmd en niet de opstal. Voor het realiseren van alternatieven zijn de besparingen, het onderpand. Daarom is het korten op de besparing en het opdraaien naar 18°C in de kerkzaal geen verstandig besluit.
Desgewenst kan nadere informatie gegeven worden.
Namens de kerkrentmeesters,
Dick de Haan
Gsm 0610016886