Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Engelmundus en meer presenteert: Tremenda

23 april 2023 om 15:00 tot 17:00

€10,00

Het gemengd koor Tremenda, voorheen “Beverwijks Oratoriumkoor Tremenda”, werd in 1951 opgericht. Ze zongen jarenlang onder de naam BKGK (Beverwijks Katholiek Gemengd Koor).

De eerste dirigent was Jaap Spigt die het koor transformeerde tot een oratoriumkoor.

In de jaren 70 nam Hans Timmer de directie over. Onder zijn leiding kreeg het koor regionale, en zelfs landelijke bekendheid met de uitvoering van de Misa Criolla van Ariël Ramirez, begeleid door het trio Los Amigos del Paraná. Het grootste deel van de meer dan 100 uitvoeringen van dit werk was ter ondersteuning van de geldinzameling voor de Noord-Hollandse pater Jan Mors, voor zijn omvangrijk opbouwwerk in Brazilië.

Na 35 jaar gaf Hans Timmer de muzikale leiding in 2011 over aan dirigent Paul Waerts.

In de loop van haar bestaan heeft Tremenda een keur van bekende werken uitgevoerd. Waaronder twee maal de Mattheus-Passion (2012 en 2013), de Johannes-Passion, de Messiah van Händel, Die Jahreszeiten en Die Schöpfung van Haydn, La petite Messe Solennelle van Rossini en het Requiem en de Krönungsmesse van Mozart.

Naast deze jaarlijkse grote concerten focust Tremenda zich ook regelmatig op het geven van kleinere concerten met bekende werken. Zoals het Gloria van Vivaldi, werk van César Franck, het Requiem van Rutter en het Requiem van Fauré.

En nu heeft Tremenda  wederom Antonio Vivaldi  op haar programma en daarnaast Henry Purcell. Een Engelsman naast een Italiaan wat garant staat voor een divers programma.

Vivaldi  (1678 – 1741)

Priester, violist, organist en componist. Maar misschien zou je het priesterschap op de laatste plaats moeten zetten in dit rijtje. Vanaf een jaar na zijn priesterwijding hoefde hij al niet meer deel te nemen aan de Heilige Mis in verband met zijn slechte gezondheid. (Hij was astmatisch.)  Maar er wordt ook beweerd dat hij de mis niet meer mocht opdragen omdat hij tijdens de eredienst, wanneer hij inspiratie kreeg, nieuwe muziekstukken begon te schrijven. Hoe het ook zij, uit zijn levensbeschrijving wordt wel duidelijk dat muziek bij hem op de eerste plaats kwam. Hij kwam aan de hoven van diverse vorsten in Italië en Oostenrijk, trad er op als kapelmeester en componeerde meer dan 500 concerten, 46 opera’s, sonates en kerkmuziek. Hij werd vooral bekend om zijn “Vier Jaargetijden”, een cyclus van 4 vioolconcerten en natuurlijk het “Gloria”, een uitbundig muziekstuk  wat Tremenda op 23 april in de Engelmundus  zal uitvoeren.

Henry Purcell (1659 – 1695)

een componist van barokmuziek. Hij staat in de traditie van de Engelse koormuziek, was koorknaap in de Chapel Royal en was van 1680 tot zijn dood in 1695 organist van Westminster Abbey. Eén van de kenmerken van zijn muziek is het z.g. “wordpainting”. In de vocale muziek zet hij bijvoorbeeld het woord “low” daadwerkelijk op een zeer lage noot en andersom een woord als “high” op een hoge toon. Purcell schreef veel kerkelijke muziek maar ook muziek voor vorstelijke personen en toneelmuziek. Daarnaast veel canons, zg. “catches”, vaak met obscene inhoud. Berucht is “Pox on you” met beroemde (beruchte) wind- en boerpartijen. Niet lang voor hij zelf overleed schreef hij de aangrijpende muziek voor de rouwdienst van koningin Mary (the funeral of Queen Mary) Het Jubilate schreef hij in 1694 ter gelegenheid van “St Cecila’s Day” en werd tot 1712 jaarlijks uitgevoerd in St Paul’s Cathedral. Beide laatste werken voert Tremenda uit op 23 april in de Engelmundus.

Het koor wordt daarbij begeleid door een aantal blazers en slagwerk van de blazersensemble Emergo, organiste Gerry Meijers en op de theorbe Harjo Neutkens. Als solisten zullen optreden de alt Suzanne Smit en de sopraan Talia Bets. Het geheel staat onder leiding van dirigent Paul Waerts.

Aan de zaal zijn nog kaarten beschikbaar

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Gegevens

Datum:
23 april 2023
Tijd:
15:00 tot 17:00
Kosten:
€10,00
Evenement Categorieën:
, , ,

Organisator

Engelmundus en meer
E-mail
mufuco@engelmunduskerkoudvelsen.nl

Locatie

Kerkzaal
Kerkplein 1
Velsen-Zuid, 1981 BH Nederland
+ Google Maps

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment