Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Engelmundus en meer… presenteert: André Numan vertelt

19 november om 15:00 tot 16:00

€10,00
De ruïne van de tweebeukige kerk na de verwoesting door de Spanjaarden

Archeoloog onthult de geheimen uit het verleden van de Engelmunduskerk

André Numan vertelt over de archeologische vondsten die in de vorige eeuw in en rond de kerk zijn gedaan. Onder andere zijn er resten gevonden van een kapel met enkele stenen grafkisten. In de presentatie zullen de resultaten van het archeologisch onderzoek uitvoerig besproken worden. Hoe werden de overledenen in al die jaren in en rond de kerk begraven? En waarom is Engelmunduskerk nu juist op deze plek is gebouwd?

Ruim 1000 jaar geleden werd de Engelmunduskerk in Velsen-Zuid gebouwd die tot de oudste kerken van Noord-Holland behoort. In al die jaren heeft het gebouw vele veranderingen ondergaan, zo werden er kapellen gebouwd en weer afgebroken. Vooral in de tweede helft van de 16de eeuw heeft de kerk veel te lijden gehad onder oorlogsgeweld.
Tijdens de archeologische onderzoeken die in de vorige eeuw in en rond de kerk zijn uitgevoerd werden de sporen van al die veranderingen teruggevonden. In twee stenen grafkisten lagen de skeletten van een man en een vrouw. Erboven lag een fraaie grafzerk met daarop afgebeeld een man in harnas met naast hem een vrouw. Naar nu wordt aangenomen gaat het hier om het graf van Willem van Brederode en Hillegonda van Voorne.

André Numan was van 1972 tot 2014 werkzaam als hoofd archeologische velddienst en conservator bij het Amsterdams Archeologisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam en is hij al 43 jaar lid van de Archeologische Werkgroep Haarlem.

Engelmundus en meer… samen met de Kennemer Loopfiets

Voor deze voorstelling heeft Engelmundus en meer… samen met de Kennemer Loopfiets  een unieke aanbieding. Op vertoon van uw kaartje krijgt u op zondag 19 november € 5.- korting op de huur van een loopfiets. Wat is er mooier om een cultuurhistorische route door de gemeente te loopfietsen en dan te eindigen bij de Engelmunduskerk voor de lezing van André Numan?

Voor informatie over de loopfietsroute kunt u terecht bij:

www.kennemerloopfiets.nl Kennemer LoopFiets, Kennemerlaan 167, 1972EM IJmuiden, 0255-577747.

 

U bent vanaf 14:30 uur hartelijk welkom! Aanvang om 15:00 uur.
Kosten: € 10,00 p.p., inclusief drankje​.  bestel nu kaarten

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Print this pageEmail this to someone

Gegevens

Datum:
19 november
Tijd:
15:00 tot 16:00
Kosten:
€10,00
Evenement Categorieën:
, , , ,

Locatie

Kerkzaal
Kerkplein 1
Velsen-Zuid, 1981 BH Nederland

Organisator

MUFUCO